Popular Post

Popular Posts

Chat Here ^o^

Powered by Blogger.

Clock

Cute Calendar

Visitors Here

Flag Counter

Total Pageviews

Labels

Flag Counter
Posted by : Unknown Monday, June 24, 2013

      The meaning of macro is large. So, definition of macronutrient is a nutrient that provides energy that needed by our body in large number to survived. Macronutrient includes carbohydrate, fat, and protein.

      Makro berarti besar dan nutrien berarti zat gizi. Jadi, pengertian makronutrien adalah zat gizi yang memberikan energi yang diperlukan tubuh dalam jumlah besar untuk bertahan hidup. Jenis-jenis makronutrien yaitu karbohidrat, lemak dan protein.


The balance between carbohydrate, fat, and protein that needed by our body are as follow :

Carbohydrate    = 60 – 70%

Fat                    = 15 – 20%

Protein              = 20 – 30%


Keseimbangan antara karbohidrat, lemak, dan protein yang diperlukan tubuh adalah sebagai berikut:

Karbohidrat   = 60 - 70%

Lemak           = 15 - 20%

Protein           = 20 - 30 %


Carbohydrate (Karbohidrat)


       
      One gram of carbohydrate produces 4.0 – 4.1 kilocalories. Sources of carbohydrate such as rice, corn, wheat, potatoes, sweet potatoes, fruits, and honey. Main function of carbohydrate is a source of energy. Lack of carbohydrate will result in the kwashiorkor. The exceeding carbohydrate will be stored in the form of fat in the abdominal area, around the kidney, heart, or below the skin. Carbohydrate includes glucose, fructose, and amylum.

      
       Satu gram karbohidrat menghasilkan 4,0 - 4,1 kilokalori. Sumber karbohidrat antara lain beras, jagung, gandum, kentang, ubi-ubian, buah-buahan, dan madu. Fungsi utama karbohidrat adalah sebagai sumber energi. Kekurangan karbohidrat dapat menyebabkan busung lapar (kwarsiorkor). Kelebihan karbohidrat akan di simpan dalam bentuk lemak di daerah perut, di sekeliling ginjal, jantung, atau di bawah kulit. Karbohidrat meliputi glukosa, fruktosa, dan amilum (zat tepung).
   
  1. Glucose is a simple sugar substances there are many contained in plants and animals. Glucose is also called dextrose. (Glukosa adalah zat gula sederhana yang banyak terdapat di dalam tumbuhan dan hewan. Glukosa juga   dikenal dengan dekstrosa)
  2. Amylum is a complex carbohydrate that insoluble in water, the shape is white powder, and odorless. (Amilum adalah karbohidrat kompleks yang tidak larut dalam air, berwujud bubuk putih, tawar dan tidak berbau)
  3. Fructose is a carbohydrate compound that included in monosaccharide group, it contained in the sweet fruits and honey. (Fruktosa adalah senyawa karbohidrat yg termasuk golongan monosakarida, terdapat di buah-buahan manis dan madu)



Fat (Lemak)

      One gram of fat produces 9 kilocalories. According to the source, fat distinguishable into two, they are vegetable fat and animal fat. Vegetable fat is a fat which can be obtained from coconut, candlenut, olive, various bean plants, and avocado. Animal fat is a fat which can be obtained from cheese, fat of meat, butter, milk, fresh fish, cod liver oil, and egg. Function of fat are as source of energy; the solvent of vitamin A, D, E, and K; protector of the important body organs; and body protector to low temperature.

        Satu gram lemak menghasilkan 9 kilokalori. Berdasarkan asalnya, lemak dibedakan menjadi dua, yaitu lemak nabati dan lemak hewani. Lemak nabati adalah lemak tumbuhan yang dapat diperoleh dari kelapa, kemiri, zaitun, berbagai tanaman kacang, dan buah avokad. Lemak hewani adalah lemak hewan yang dapat diperoleh dari keju, lemak daging, mentega, susu, ikan basah, minyak ikan, dan telur. Fungsi lemak yaitu sebagai sumber energi, pelarut vitamin A, D, E, dan K, pelindung organ tubuh yang penting, dan pelindung tubuh terhadap suhu rendah.


Protein

      According to the source, protein distinguishable into animal protein and vegetable protein. Animal protein derived from animals, such as egg, fish, squid, shrimp, milk, and cheese. Vegetable protein derived from plants, such as various beans, soybean, soy sauce, soybean cake, and tofu. Function of protein are for the growth of cells, substitute the damaged or dead cells, and organize process in our body.

      Berdasarkan asalnya, protein dibedakan menjadi protein hewani dan protein nabati. Protein hewani berasal dari hewan, misalnya telur, ikan, cumi-cumi, udang, susu, dan keju. Protein nabati berasal dari tumbuhan misalnya berbagai macam kacang, kedelai, kecap, tempe, dan tahu. Fungsi protein yaitu untuk pertumbuhan sel, mengganti sel yang rusak atau mati, dan mengatur proses di dalam tubuh.


       The lacks of protein can cause our growth is hampered (stunted), susceptible to infection, and can result in the kwashiorkor, which commonly attacks children of 6-36 month years old. Every one gram produces energy 4 kilocalories.

       Kekurangan protein menyebabkan pertumbuhan terhambat (kerdil), mudah terkena infeksi, dan dapat mengakibatkan penyakit kwashiorkor yang terutama menyerang anak-anak berumur 6-36 bulan. Setiap satu gram protein menghasilkan energi sebesar 4 kilokalori.


Information :
  1. Text color (Red)   = Indonesian
  2. Text color (Black) = English

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © 2013 Watashi no Sekai Desu (Kore wa Watashi no Sekai Desu) - Kurumi Tokisaki - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -