Posted by : Unknown
Monday, June 24, 2013
The meaning
of macro is large. So, definition of macronutrient is a nutrient that provides energy
that needed by our body in large number to survived. Macronutrient includes
carbohydrate, fat, and protein.
Makro
berarti besar dan nutrien berarti zat gizi. Jadi, pengertian makronutrien
adalah zat gizi yang memberikan energi yang diperlukan tubuh dalam jumlah besar
untuk bertahan hidup. Jenis-jenis makronutrien yaitu karbohidrat, lemak dan
protein.
The balance
between carbohydrate, fat, and protein that needed by our body are as follow :
Carbohydrate
= 60 – 70%
Fat = 15 – 20%
Protein
= 20 – 30%
Keseimbangan antara karbohidrat, lemak, dan protein yang diperlukan tubuh adalah sebagai berikut:
Karbohidrat = 60 - 70%
Lemak
= 15 - 20%
Protein = 20 - 30 %
Carbohydrate
(Karbohidrat)
One gram of carbohydrate produces 4.0 – 4.1 kilocalories. Sources of carbohydrate such as rice, corn, wheat, potatoes, sweet potatoes, fruits, and honey. Main function of carbohydrate is a source of energy. Lack of carbohydrate will result in the kwashiorkor. The exceeding carbohydrate will be stored in the form of fat in the abdominal area, around the kidney, heart, or below the skin. Carbohydrate includes glucose, fructose, and amylum.
Satu gram karbohidrat menghasilkan 4,0 - 4,1 kilokalori. Sumber karbohidrat antara lain beras, jagung, gandum, kentang, ubi-ubian, buah-buahan, dan madu. Fungsi utama karbohidrat adalah sebagai sumber energi. Kekurangan karbohidrat dapat menyebabkan busung lapar (kwarsiorkor). Kelebihan karbohidrat akan di simpan dalam bentuk lemak di daerah perut, di sekeliling ginjal, jantung, atau di bawah kulit. Karbohidrat meliputi glukosa, fruktosa, dan amilum (zat tepung).
- Glucose is a simple sugar substances there are many contained in plants and animals. Glucose is also called dextrose. (Glukosa adalah zat gula sederhana yang banyak terdapat di dalam tumbuhan dan hewan. Glukosa juga dikenal dengan dekstrosa)
- Amylum is a complex carbohydrate that insoluble in water, the shape is white powder, and odorless. (Amilum adalah karbohidrat kompleks yang tidak larut dalam air, berwujud bubuk putih, tawar dan tidak berbau)
- Fructose is a carbohydrate compound that included in monosaccharide group, it contained in the sweet fruits and honey. (Fruktosa adalah senyawa karbohidrat yg termasuk golongan monosakarida, terdapat di buah-buahan manis dan madu)
Fat (Lemak)

One gram of
fat produces 9 kilocalories. According to the source, fat distinguishable into
two, they are vegetable fat and animal fat. Vegetable fat is a fat which can be
obtained from coconut, candlenut, olive, various bean plants, and avocado. Animal
fat is a fat which can be obtained from cheese, fat of meat, butter, milk,
fresh fish, cod liver oil, and egg. Function of fat are as source of energy;
the solvent of vitamin A, D, E, and K; protector of the important body organs;
and body protector to low temperature.
Satu
gram lemak menghasilkan 9 kilokalori. Berdasarkan asalnya, lemak dibedakan
menjadi dua, yaitu lemak nabati dan lemak hewani. Lemak nabati adalah lemak
tumbuhan yang dapat diperoleh dari kelapa, kemiri, zaitun, berbagai tanaman
kacang, dan buah avokad. Lemak hewani adalah lemak hewan yang dapat diperoleh
dari keju, lemak daging, mentega, susu, ikan basah, minyak ikan, dan telur.
Fungsi lemak yaitu sebagai sumber energi, pelarut vitamin A, D, E, dan K,
pelindung organ tubuh yang penting, dan pelindung tubuh terhadap suhu rendah.
Protein

According to
the source, protein distinguishable into animal protein and vegetable protein. Animal
protein derived from animals, such as egg, fish, squid, shrimp, milk, and
cheese. Vegetable protein derived from plants, such as various beans, soybean,
soy sauce, soybean cake, and tofu. Function of protein are for the growth of
cells, substitute the damaged or dead cells, and organize process in our body.
Berdasarkan
asalnya, protein dibedakan menjadi protein hewani dan protein nabati. Protein
hewani berasal dari hewan, misalnya telur, ikan, cumi-cumi, udang, susu, dan
keju. Protein nabati berasal dari tumbuhan misalnya berbagai macam kacang,
kedelai, kecap, tempe, dan tahu. Fungsi protein yaitu untuk pertumbuhan sel,
mengganti sel yang rusak atau mati, dan mengatur proses di dalam tubuh.
The lacks of
protein can cause our growth is hampered (stunted), susceptible to infection,
and can result in the kwashiorkor, which commonly attacks children of 6-36
month years old. Every one gram produces energy 4 kilocalories.
Kekurangan
protein menyebabkan pertumbuhan terhambat (kerdil), mudah terkena infeksi, dan
dapat mengakibatkan penyakit kwashiorkor yang terutama menyerang anak-anak
berumur 6-36 bulan. Setiap satu gram protein menghasilkan energi sebesar 4
kilokalori.
Information :
Information :
- Text color (Red) = Indonesian
- Text color (Black) = English